Miksi valita WordPress?

WordPressWordPress on luultavasti maailman käytetyin julkaisujärjestelmä. Jos puhutaan sivustojen määristä ja yritysten sivuista, vertailu muihin julkaisujärjestelmiin ei ole reilu. WordPress tunnetaan erityisesti blogipuolelta ja se näkyy myös tilastoissa. Se soveltuu kuitenkin erinomaisesti myös firmasivujen pohjaksi.

Kymmenen vuotta sitten nettikirjoituksia tuotettiin paljolti ”blogiskripteillä”, jotka olivat harrastelijoiden väsäämiä hökötyksiä. WordPressin tausta on eräässä tällaisessa viritelmässä, mutta kehitys nykyistä kohti alkoi jo vuonna 2003. Tällä hetkellä kyseessä onkin täysverinen julkaisujärjestelmä.

WordPress on vapaata lähdekoodia – perusjärjestelmästä ei peritä lisenssimaksuja. WordPressin sivujen mukaan järjestelmän tekijät ovat kiinnittäneet erityistä huomiota esteettisyyteen, webin standardeihin ja käytettävyyteen. Sivuilta löytyy kaunopuheinen lista WordPressin hyvistä ominaisuuksista.

Alla hieman lisää nettisivujen tekemisen ja päivittämisen näkökulmasta.

Helppokäyttöisyys

WordPressin käyttöliittymä on tehty tavallisille ihmisille. Blogitaustan takia käyttöliittymä on hiottu kirjoittamista ja sisällön tuottamista varten. Kuvien ja liitteiden hallinta on helppoa.

Kustannustehokkuus ja nopeat aikataulut

Monet tunnetut nettijulkaisemisen työkalut ovat monipuolisia ohjelmointi- ja sovelluskehitysalustoja. Drupal, Midgard, Plone, Symphony, MODx… Edellämainittuihin verrattuna WordPress on ”ainoastaan” julkaisujärjestelmä. Useimmiten pk-yritysten ja yhdistysten nettisivut ovat rakenteen ja tekniikan puolesta varsin tavanomaisia. Erot tulevat brändäyksen, sisällön ja ulkonäön kautta.

WordPressille saa valmiita leiska-alustoja (theme framework) eli eräänlaisia ulkomuodon kehyksiä, joiden päälle asiakkaan leiska rakennetaan. Työtä ei siis aloiteta nollasta, mikä säästää vaivaa ja yleisesti ottaen parantaa lopputuloksen laatua.

Monia hyödyllisiä toimintoja saa valmiina lisäosina. Esimerkiksi Gravity Forms -lomakkeet kuuluvat melkein jokaiselle toteuttamalleni sivustolle.

Keskittyminen olennaiseen, valmiit moduulit ja leiskapohjat. Kun pyörää ei keksitä uudestaan, ovat projektit kustannustehokkaita ja aikataulut nopeita.

Joustavuus ja räätälöitävyys

WordPress-sivustoa voi kustomoida ja laajentaa. Artikkeleihin voi määritellä lisäkenttiä ja sivustolle sisältötyyppejä esimerkiksi tapahtumakalenteria varten. Osaava kehittäjä lisää julkaisujärjestelmän toimintoja esimerkiksi omien lisäosien kautta.

Olen toteuttanut WordPress-pohjalle mm.

  • WooCommerce-verkkokauppoja,
  • tapahtumakalentereja,
  • uutiskirjeen lähetystäjärjestelmän,
  • partneritietokantoja,
  • Facebook-kilpailulomakkeita,
  • iPad-tiedonkeruusysteemin ja
  • monta blogia sisältäviä sivustoja.

Integraatioiden puolella jännittävin kokonaisuus olivat yhteydet verkkokaupasta Tilhaan eli valtionhallinnon tilaustenhallinnan kokonaispalveluun.

Hakukoneystävällisyys

WordPress on itsessään varsin hakukoneystävällinen, mutta sopivilla leiskapohjilla ja lisäosilla pääsee vielä pidemmälle. Perustoimintojen puolella WordPress taitaa hakukoneystävälliset osoitteet – tämänkin artikkelin URLissa lukee ”miksi-valita-wordpress” numeron 530 sijaan.

Google pitää tuoreesta sisällöstä, mutta uutisartikkeleiden tai blogahdusten pitää olla HTML-koodin puolelta oikein merkittyjä. Sattuneesta syystä WordPress-blogia pidetään hyvänä hakukoneoptimoinnin keinona. 

Sosiaalisen median yhteydet

WordPressiin on toteutettu jonkinlainen yhteys useimpiin sosiaalisen median palveluihin. Oma sivusto voi toimia hubina, jossa eri kanavat kootaan yhteen.

Myös esimerkiksi Facebookin kilpailulomakkeet on mahdollista toteuttaa oman sivuston alle.

Mobiilivalmius

Järjestelmään on saatavilla useita mobiililisäosia, sekä ilmaisia että kaupallisia. Monet leiskat tukevat myös myös responsive design -muotoiluja, joilla sama sisältö saadaan taipumaan mobiililaitteille. Näihin kuuluu käyttämäni StudioPressin Genesis.

Avoin pohja ja paljon toteuttajia

Suomesta löytyy varsin paljon WordPressia sivustojen toteutukseen käyttäviä yrityksiä, joiden koko vaihtelee yhden apinan pajoista maan suurimpiin mainostoimistoihin. Alkuperäisen toteuttajan kanssa ei tarvitse olla naimisissa koko sivuston loppuikää. Tietysti on hyvä varmistaa, että toteuttaja osaa hommansa, ettei sivuston koodi sisällä kamalia yllätyksiä.

Dramaattisin ero tulee toimijoihin, joiden julkaisujärjestelmä on suljettua lähdekoodia. Jos sivustonsa on rakennuttanut sellaisen varaan, käytännössä sivuston uudelleentoteuttaminen on suoraviivaisin tapa vaihtaa toimittajaa.

WordPress.com

Kun puhun WordPressistä, tarkoitan WordPress.org-versiota, joka on omalle tai vuokratulle palvelimelle asennettava ohjelma, jonka toimintoja voi kehittää ja ulkomuotoa muuttaa mielin määrin. WordPress.com puolestaan on blogipalvelu, jonka osalta toiminnot ja leiskat on ennalta valittu. Molempien taustalla vaikuttaa sama firma: automattic.

Jos budjetti on pieni ja tiimistä löytyy aikaa, osaamista tai molempia, WordPress.com voi olla kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Se sopii nopeaan blogin aloittamiseen tai ensimmäisen sivuston pohjaksi.

Lopuksi

Olen aikaisemmin työskennellyt Midgardin kanssa ja tunnen Drupalilla sivustoja rakentavia firmoja ja ihmisiä. En missään nimessä väheksy näitä järjestelmiä – päinvastoin. Ne sopivat monimutkaisten verkkosivustojen tai -sovellusten kehittämiseen. Toisaalta tekemiseen on usein varattava aikaa ja resursseja.

Vasaralla ei kannata hakata nauloja. Samoin ei WordPressiä kannata tarjota jokaiseen projektiin. Näkemykseni on se, että useita satoja sivuja tai laajoja taksonomioita sisältävä nettipalvelu kannattaisi tehdä esimerkiksi Drupalilla. Monimutkaiset tietorakenteet tai sovelmat eivät ole WordPressin leipälaji. Useimmissa nettisivuprojekteissa ei kuitenkaan ole tällaisia vaatimuksia.

Comments

  1. Varsin tasapainoisen oloinen esitys WP:n eduista ja haitoista. Drupalillakin kyllä pystyttää varsin nopeasti yksinkertaisiakin sivustoja, mutta kieltämättä esimerkiksi ylläpitokäyttöliittymän käytettävyys ei luultavasti ihan WordPressille sitten riittävän blogimaisessa käytössä ilman muokkausta pärjää.

Speak Your Mind

*